Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; - Ιωάννα Μπουραζοπούλου

 Με το που ξεκίνησα να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο, μια απορία μου γεννήθηκε στο μυαλό! Γιατί δεν το είχα διαβάσει τόσο καιρό ; Γιατί μου είχε ξεφύγει; Γιατί ;;; Αφού ξεπέρασα όλα αυτά τα γιατί,και συνέχισα να διαβάζω το βιβλίο, κατάλαβα πως μέχρι το τέλος θα τα πάμε πολύ καλά, και δεν είχα άδικο! 


Είναι ένα βιβλίο που δεν ξέρω σε ποιο ακριβώς είδος θα μπορούσε να καταταχθεί- και αυτό είναι μέρος της ομορφιάς του! Είναι δυστοπικό, έχει φαντασία, αλληγορίες , φιλοσοφικό υπόβαθρο, κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο, μια σύγχρονη παραβολή, και όλα αυτά υπό το πέπλο του μυστηρίου και της αγωνίας! 





Για να μην σας μπερδεύω παραπάνω, θα πω λίγα πράγματα για την υπόθεση! Έπειτα από μια έκρηξη ενός κρατήρα - από τον οποίο πηγάζει μωβ αλάτι- προκλήθηκε υπερχείλιση των νερών και ο κόσμος καταστράφηκε και διαμορφώθηκε διαφορετικά. Πλέον, το κύριο λιμάνι βρίσκεται στο Παρίσι, εκεί όπου συναντάμε τον Φιλέα Μπουκ, ο οποίος φτιάχνει κρυπτόλεξα οι απαντήσεις των οποίων βρίσκονται στα γράμματα που λαμβάνει η εφημερίδα που δουλεύει. Πλέον τον κόσμο κυβερνάνε οι «Εβδομηνταπέντε», οι οποίο έχουν ιδρύσει μια Αποικία, στην περιοχή που εξορύσσεται το αλάτι. Σε αυτήν την Αποικία, βρίσκεται η παράλληλη ιστορία που διαδραματίζεται, και ξεκινάει όταν βρίσκεται νεκρός ο κυβερνήτης της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι έξι άνθρωποι που περιβάλουν τον κυβερνήτη διηγούνται τα γεγονότα -ο κάθε ένας από τη δίκη του μεριά - μέσω επιστολών. 


Οι άνθρωποι της Αποικίας, ο κάθε ένας από τους οποίους κρύβει τα δικά του μυστικά, μέσα από τον θάνατο του κυβερνήτη ξετυλίγουν σιγά σιγά ένα κουβάρι το οποίο περιλαμβάνει όλα τα ένστικτα που θα μπορούσε να έχει κάποιος. Άνθρωποι που στην προσπάθεια να κρατήσουν το «κύρος» και τον «νέο» τους εαυτό πέφτουν πολύ χαμηλά, ενώ είναι ικανοί για τα πάντα. Μέχρι τη στιγμή που όλοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν, ή έστω να προσπαθήσουν.  


Λάτρεψα πολύ τον τρόπο γραφής του βιβλίου, ενώ οι εναλλαγές μεταξύ των ιστοριών και τον τόπων έδεναν φοβερά μεταξύ τους. Η κλιμάκωση των συναισθημάτων και της εξέλιξης της ιστορίας ήταν φοβερή! Θεωρώ πως είναι ένα πολύ δύσκολο βιβλίο - ως προς τον τρόπο γραφής του, όμως η συνταγή πέτυχε 100%! 


Είναι ένα πολύ σύγχρονο μυθιστόρημα με πολλά θέματα προς ανάγνωση και συζήτηση, και ενώ φυσικά περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, δε λείπει το μυστήριο. Αυτό το κράμα ειδών ήταν που με έκανε όχι μόνο να ενθουσιαστώ με το βιβλίο, αλλά να αναζητήσω σίγουρα και τα υπόλοιπα βιβλία της Ιωάννας Μπουραζοπούλου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου